LVM: Uusi radion toimilupakausi 5 vuotta

kirjoittanut

kategoriassa

LVM-logoLiikenne- ja viestintäministeriö julkaisi perjantaina lausuntopyynnön seuraavan radiotoimilupakauden hakuilmoituksesta ja siihen liittyvien dokumenttien luonnoksista. Kaikki kaupallisten radioiden ja paikallisradioiden toimiluvat julistetaan haettaviksi kesän aikana ja hakuaika päättyy syyskuun puolivälissä. Luvat on tarkoitus myöntää vuoden 2010 lopussa. Uusi toimilupakausi kattaa vuodet 2012-2017.

Ministeriö pyytää lausuntoa toimijoilta ja muilta asiasta kiinnostuneilta erityisesti suunnitelluista taajuuskokonaisuuksista. Valtakunnallisia kokonaisuuksia on kehitetty lisäämällä uusia taajuuksia ja korottamalla lähetystehoja nykyisestä. Lisäksi kymmenien kilowattien suurtehotaajuuksia on siirretty taajuuskokonaisuudesta 1 muihin valtakunnallisiin taajuusnippuihin.

Uuden toimilupakauden taajuussuunnitelman luonnoksessa on viisi valtakunnallista, viisi osavaltakunnallista sekä kolme pientä lähetysverkkoa. Valtakunnallisten verkkojen väestöpeitto on yli 80 prosenttia, osavaltakunnallisten 55-80 prosenttia ja pienten alle 55 prosenttia.

Iskelmää lähettävien paikallisradioiden taajuuksista on muodostettu luonnokseen yksi valtakunnallinen taajuuskokonaisuus. Kokonaan uusia ovat kaksi kaupunkiverkkoa, jotka koostuvat pääkaupunkiseudun, Tampereen, Turun ja Oulun aiemmin lyhytaikaisessa käytössä olleista lähetystaajuuksista.

Paikalliset taajuusniput ovat säilyneet Iskelmä-kanavia lukuunottamatta ennallaan. Pääkaupunkiseutu ja Seinäjoki saavat kuitenkin uudet alueelliset taajuuskokonaisuudet. Pääkaupunkiseudun kokonaisuus sisältää Espoon taajuuden 99,4 MHz (1 kW) ja Seinäjoen uuteen nippuun koordinoidaan taajuudet Alajärvi 100,0 (200 W) ja Seinäjoki 99,1 MHz (200 W).

Luonnos toimilupien julistamisesta haettaviksi on kokonaisuudessaan tarkasteltavissa täällä.

Mediamonitori