Viihde yksityisten radioiden suosituin puhesisältö

kirjoittanut

kategoriassa

LVM-logoPuheen määrä ja monipuolisuus ovat lisääntyneet yksityisillä radiokanavilla, ilmenee liikenne- ja viestintäministeriön julkaisemasta selvityksestä. Vuonna 2009 puhesisältöjen osuus päivälähetyksistä oli keskimäärin 22 prosenttia, kun se vuonna 2005 oli 20 prosenttia. Selvitys perustuu Tampereen yliopiston Journalismin tutkimusyksikössä tehtyyn tutkimukseen, joka totutettiin kahdellakymmenellä paikkakunnalla viime keväänä. Tutkimuksessa kuunneltiin tallenteita 49 eri radioasemalta.

Tutkimuksen mukaan viihde on noussut uutisten ohi radioiden tärkeimmäksi puhesisällöksi, mutta myös uutisten osuus on kasvanut. Kaikkein puhepainotteisimmat kanavat olivat venäjänkielinen Radio Sputnik (40 prosenttia), Järviradio (39 prosenttia) ja Radio Robin Hood (35 prosenttia). Korkeimpaan musiikkipitoisuuteen ylsi Oulussa toimiva Iskelmätoive, jonka näytteestä 90 prosenttia oli musiikkia.

Tutkituilla asemilla toimituksellista aineistoa oli yli 84 prosenttia ohjelma-ajasta. Tästä vajaat 63 prosenttia oli musiikkia ja 22 prosenttia puhetta. Puhesisältöjen monipuolisuus lisääntyi aiempaan verrattuna kaikkialla muualla paitsi pääkaupunkiseudulla, jossa sekä puhe- että musiikkisisältöjen monipuolisuus jäi kanavatarjonnan kasvustakin huolimatta hieman aiempaa pienemmäksi.

Selvitys on lajissaan toinen. Vastaavanlainen radiotarjontaa ja sen monipuolisuutta kuvaava tutkimus tehtiin neljä vuotta sitten.

Mediamonitori – LVM