Vancouverin teräväpiirtolähetyksiä myös satelliitissa ja kaapelissa

kirjoittanut

kategoriassa

YLE-logoYLE TV2:n kisalähetykset Vancouverin talviolympialaisista nähdään teräväpiirtolähetyksinä satelliitin, kaapeli-tv:n ja antenniverkon välityksellä. Koelähetyksistä vastaa neljä eri jakeluyhtiötä. Ne ovat Canal Digital (satelliittijakelu), DNA (kaapeli- ja antennijakelu), Elisa (kaapelijakelu) sekä Welho (kaapelijakelu). YLE välittää kisalähetykset omilla kanavillaan normaalikuvanlaadulla ja antaa saman sisällön teräväpiirtomuodossa jakeluyhtiöiden käyttöön.

YLE:n tv-kanavilla teräväpiirtoa ei nähdä, vaan jakeluyhtiöt sijoittelevat YLE:n tarjoaman teräväpiirtolähetyksen itsenäisesti omaan palveluvalikoimaansa. Teräväpiirtolähetykset ovat tarjolla nyt kaikilla jakeluteillä.

– Urheilussa ja erityisesti talviolympialaissa vuoden huipputapahtumana paremman kuvanlaadun merkitys ohjelman kokonaiselämyksessä korostuu. Nyt toteutettava malli on Yleisradiolle luonteva tapa saada teräväpiirtotarjontaa halukkaiden katsojien ulottuville, sanoo johtaja Olli-Pekka Heinonen YLE:stä.

Teräväpiirto- eli HD-lähetykset voivat olla lähes viisi kertaa tarkempia kuin nykyiset tavalliset lähetykset. Kuvan tarkkuus YLE:n koelähetyksissä on 1080i. TV-kuvan vastaanottaminen teräväpiirtona vaatii television tai digisovittimen jossa on MPEG-4 -viritin.

Edellisen kerran YLE:n lähetyksiä nähtiin teräväpiirtomuodossa Berliinin yleisurheilun MM-kisojen aikana viime elokuussa.

Mediamonitori – YLE

l