SuomiTV kantaa vastuun sisältövalinnoista

kirjoittanut

kategoriassa

Joulukuun 18. päivä käynnistyvä uusi kotimainen tv-kanava SuomiTV aikoo erottua muista kanavista ohjelmiston väkivallattomuudella. Perheystävällinen kanava haluaa kantaa vastuun siitä, millaista ohjelmaa lapset voivat televisiosta nähdä. SuomiTV:n uutiset käsittelevät samoja aiheita kuin muiden kanavien uutislähetykset, mutta kriteerit uutisten kuvamateriaalissa ovat SuomiTV:llä erilaiset. Kanavan koko ohjelmisto lähetetään teräväpiirtona.

SuomiTV:n peruslinjan mukaan lasten valveillaoloaikana kanavalta ei tule mitään väkivaltaa tai ahdistavaa aineistoa. Sama periaate pätee myös uutisaineistossa, kertoo uutis- ja ajankohtaisohjelmien vastaava päätoimittaja Tomi Lindblom.

– Meillä on samat uutisaiheet kuin muilla kanavilla, mutta kiinnitämme erityistä huomiota uutisten kuva-aineistoon. Jos vaikka pommi räjähtää jossain Lähi-idässä, niin emme varmasti näytä kuvitusta, joissa on kuvia ihmisten ruumiista tai muunlaista ahdistusta, vaan voimme näyttää kuvaa vaikka räjähtäneestä autosta tai talosta. Kovin verenmakuiset kuvat jätämme muille kanaville.

SuomiTV lähettää ohjelmansa Keravalta, mutta se ei Lindblomin mukaan rajaa uutistuotantoa.

– Sijaintimme Keravalla asetaa uutistuotannollemme tietyt haasteet, mutta ei ole mikään este tehokkuudelle. Meillä on kuvaajat Helsingissä ja muilla paikkakunnilla, ja heiltä saamme uutiskuvitusta tuoreeltaan, Lindblom lupaa.

Uuden kanavan ohjelmistossa on paljon laadukkaita väkivallattomia lastenohjelmia ja koko perheen viihdettä.  Kotimaisen Kymppitonni-tietovisan paluun ohella ohjelmarunko sisältää harrasteohjelmia, kokkiohjelmia, matkailua, draamaa ja musiikkiohjelmia.

– TV-kanavan vastuulla on, millaista materiaalia katsojat näkevät, Lindblom kertoo.

Alkuvaiheessa kanava lähettää enemmän ulkomaista ohjelmistoa, mutta tulevan kevään ja kesän aikana kotimaisen ohjelmiston osuus kasvaa. Lähetyksiä tehdään ympäri vuorokauden, ja suurin osa ohjelma-ajasta on täysipainoista ohjelmaa. Lindblomin mukaan yöllä kanavalla esitetään mahdollisesti chat-ohjelmia tai ruutukehää ja päivällä ostos-tv-ohjelmia.

SuomiTV näkyy kanavapaikalla 33 suuressa osassa Suomea. Valtioneuvoston päätöksellä kaapelioperaattorit ovat velvoitettuja välittämään uuden tulokkaan lähetykset verkkoihinsa. Tämä perustuu niin sanottuun must carry -periaatteeseen, joka koskee yhtälailla TV1:tä, TV2:ta, MTV3:a ja Nelosta. Näidenkin lähetykset välitetään kaikkiin kaapeliverkkoihin.

Uuden kanavan koko tuotanto tulee teräväpiirtolähetyksenä. Tästä pääsevät alkuvaiheessa nauttimaan sopivilla vastaanottimilla varustautuneet kaapelitaloudet, sillä antenniverkossa teräväpiirtolähetyksiä ei vielä lähetetä. SuomiTV:n taustayhtiö Family Channel on kuitenkin valmistautunut myös antennivälitteisiin teräväpiirtolähetyksiin.

– Family Channel on hakenut ohjelmistolupaa nuorille suunnatulle maksulliselle kanavalle, joka lähettää ohjelmaa DNA:n pian aloittavassa teräväpiirtolähetysverkossa. Lähetykset alkavat ensi vuoden lopussa, Lindblom arvelee.

SuomiTV uudistaa verkkosivujaan. Kanavan ohjelmistoa tulee nettisivujen lisäksi myös matkaviestinlaitteisiin.

Mediamonitori