Yhdistys halukas jatkamaan Radio Iniön toimintaa

kirjoittanut

kategoriassa

Länsi-Turunmaan Iniössä toiminut paikallisradio saattaa herätä uudelleen henkiin paikallisen asukasyhdistyksen voimin. Iniön Osavuosiasukkaat ry on ilmaissut kiinnostuksensa jatkaa teknisten ongelmien takia vaienneen radion toimintaa, mikäli Länsi-Turunmaan kaupunki jatkaa radioaseman tukemista. Viestintävirasto peruutti Radio Iniön radioluvan aiemmin syksyllä.

Osavuosiasukkaiden puheenjohtaja Ralf Nyman näkee Radio Iniön elvyttämisen mahdolliseksi, sillä reilut 20 vuotta toiminut paikallisradio on koettu erittäin tarpeelliseksi tietolähteeksi Iniön tapahtumista. Pikkuradio on elävöittänyt mökkiasukkaiden elämää taajuudella 99,0 MHz. Nyman sanoo selvittäneensä Viestintävirastosta, että uuden radioluvan saa helpolla. Tähän saakka paikallisradion toiminnasta on vastannut Länsi-Turunmaan kaupunki, johon aikaisempi luvanhaltija Iniön kunta yhdistyi vuoden alussa.

– Pidimme viime sunnuntaina yhdistyksemme hallituksen kokouksen, jossa puimme asiaa. Olemme valmiita olemaan mukana radiotoiminnassa, jos tarpeellinen määrä vapaaehtoisia löytyy. Edellytys toiminnan jatkamiselle on tietysti se, että joku vakituisesti Iniössä asuva ottaa vastuun radiotoiminnasta, Nyman luettelee.

Lupa kaupungin nimissä

Yhdistys on valmis auttamaan radion pyörittämisessä, mutta toivoo kaupungin edelleen pitävän radioluvan hallussaan. Tekijöitä yhdistyksen jäsenistössä on riittävästi, jotta radiotoimintaa voitaisiin jatkaa. Ensimmäinen edellytys ohjelmatoiminnan uudelleen käynnistämiselle on radion kokemien teknisten vaurioiden kartoitus. Aseman laitteistossa oleva vika hiljensi radion ja johti radioluvan peruuttamiseen. Toimilupaehtojen mukaan ohjelmatoiminnassa ei saa olla yli kuukauden mittaista taukoa.

– Emme halua omia asemaa itsellemme, mutta voimme tarpeen mukaan toimia radioyhdistyspohjaisesti. Ohjelmasisältö lopulta ratkaisee, paljonko ohjelmantekijöitä tarvitaan. Avuksi voisi tulla vielä vaikka media-alaa opettavia ammattikorkeakouluja, Nyman arvelee.

Länsi-Turunmaan kaupunki esitti aiemmin lokakuussa Radio Iniön toiminnan jatkamista, mikäli vapaaehtoisia ohjelmantekijöitä on riittävästi. Viestintäviraston peruutettua radion teknisen luvan kaupunki katsoi edellytykset radiotoiminnan jatkamiseksi mahdottomiksi. Nyt apuaan tarjoava osavuosiasukkaiden yhdistys saattaa saada radion palaamaan ääneen jo ensi vuonna.

Liikenne- ja viestintäministeriöstä kerrotaan, että Viestintävirastolta tulleita, Radio Iniötä koskevia asiakirjoja ei ole vielä ehditty tutkia ministerössä. Toimiluvan peruuttaminen olisi tällaisessa tapauksessa, jossa ohjelmatoiminnassa on pitkä tauko, ensimmäinen kerta Suomessa.

Radio Iniö aloitti toimintansa tammikuussa 1986. Radion toiminnasta on vastannut alusta asti kunnanjohtaja oman toimensa ohella. Ennen tekniikan pettämistä Iniön paikallisradio lähetti tauottomasti toistettavaa, mutta säännöllisesti päivitettävää infonauhaa. Alkuvuosina ohjelmistossa oli myös viihdeohjelmia. Alun perin Radio Iniö lähetti taajuudella 90,6 MHz.