Radio Auran Aallot 90,5 MHz

kirjoittanut

kategoriassa

Osa 3: Erikoisradioiden esiinmarssi

Valtakunnallisen radion perustaminen jumiutui poliittisessa päätöskoneistossa, eikä toimilupaa myönnetty vuoden 1994 aikana. Sen sijaan useilla paikkakunnilla samaa ohjelmaa lähettävien erikoisradioiden toiminta sallittiin. Radio Sadan perustajat olivat vahvasti mukana hankkeessa saada nuorisoradio kuulumaan neljällä suurimmalla paikkakunnalla. Samat omistajat olivat aiemmin perustaneet Helsinkiin klassista musiikkia soittaneen Classic Radion. Brittiläiselle yhtiölle siirtynyt Classic Radio oli Suomen ensimmäinen erikoisradio. Classic FM –nimiseksi muuttunut asema avasi lähettimensä Turussa lokakuussa 1994. Seuraavana keväänä kilpailu nuorista kuuntelijoista kiristyi Turussa, kun Kiss FM aloitti toimintansa. Muita toimintapaikkakuntia uudella nuorisoradiolla olivat Helsinki, Tampere ja Oulu.

Turussa toimi vuoden 1995 kesällä kolme paikallisradiota, viisi Yleisradion kanavaa ja kaksi erikoisradiota. Naantalilainen Meriradio lisäsi kilpailua Turun seudulla ja Saaristomerellä. Raumalainen Radio Ramona tavoitteli kuuntelijoita Laitilassa ja Uudessakaupungissa. Uusia kilpailijoita oli vielä luvassa.

Uutisradio puskee eetteriin

Kilpailu valtakunnallisesta mainosradiosta päättyi vuonna 1996 Oy Suomen Uutisradio Ab:n voittoon. MTV-konserniin kuulunut yhtiö lupasi aloittaa uutisiin keskittyneen radiokanavan, jossa mainonta olisi valtakunnallista. Paikallisradioille oli valtakunnallisella mainonnalla kasvava merkitys, ja siksi uuden radion pelättiin kaatavan useita paikallisradioita.

Uuden valtakunnallisen radion nimeksi tuli Radio Nova. Se toimi Yleisradion verkossa voimakastehoisilla lähettimillä. Turussa taajuudeksi tuli 103,9 MHz 50 kilowatin teholla. Ohjelma kuului koko maakunnassa.

Kuuluvuus parani myös Auran Aalloilla. Loimaa liitettiin Auran Aaltojen kuuluvuusalueeseen omalla taajuudella 95,3 MHz. 500-wattinen lähetin sijaitsi Mellilässä ja sen kautta kuultiin samaa ohjelmaa kuin Turun taajuudella 90,5 MHz. Turkuun valmistui uusi paikallisradiomasto talvella 1997. Kiss FM, Auran Aallot ja Radio Sata siirsivät lähettimensä Topinojalla sijainneeseen mastoon. Antennikorkeus ei muuttunut verrattuna vanhaan lähetysmastoon, mutta tehoa radiot saivat lisää, ensin 500 wattiin ja myöhemmin 1000 wattiin.

Radio Nova nousi varsin nopeasti kuunnelluksi kanavaksi Turussa. Radio Sata oli kuuntelijamäärissä hitusen Auran Aaltojen edellä ja myös Kiss FM oli parantanut asemiaan. Ylellekin riitti yleisöä, vaikka kilpailu oli koko ajan kiristynyt.

Radio Auran Aaltojen studio on näkyvällä paikalla Turun keskustassa. Juuri näkyvyydellä on merkitystä kymmenien radiotaajuuksien viidakossa (Kuva: Tero Toivonen).

Erikoisradioiden aloittaessa alkoi uusi termi formaattiradio esiintyä julkisuudessa. Tietyntyyppistä ohjelmaa tietyntyyppiselle yleisölle tarjoavia formaattiradiota olivat Classic FM ja Kiss FM. Nova pyrki löytämään yleisönsä nuorista aikuisista ja kolmekymppisistä, Sata tavoitteli yli 25-vuotiaita iskelmä- ja pop-musiikillaan. Auran Aaltojen kohdeyleisö oli 25-55 -vuotiaat. Meriradio oli varttuneempien suosikki, vaikka aseman todellisesta kuuntelijamäärää ei tarkkaan tiedetty. Asema ei ollut mukana kuuntelijatutkimuksissa.

Oman lisänsä kovenevaan kilpailuun yleisöistä toi syksyllä 1997 uusi tv-kanava Nelonen, joka MTV3:n tapaan lähetti paikallisia mainoksia.

Taajuudet tukkoon

Paikallisradiotoiminta oli saanut 1990-luvun puolivälin jälkeen rinnalleen ensin erikoisradiot ja sitten valtakunnallisen mainosradion. Paikallisasemien toimilupaehtoja oli asteittain kevennetty alkuaikojen tarkasta kontrollista. Asemakohtaiset kuuntelijamäärät olivat laskeneet, kun kanavasurffailu yleistyi. Radiot alkoivat kuulostaa yhä enemmän toistensa kopioilta, kun musiikki nousi yhä tärkeämmäksi kilpailuvaltiksi. Mainosmarkat olivat tiukassa, kun mainostajat valitsivat yhä tarkemmin mainosmediansa. Internet alkoi tehdä tuloaan, television ohjelmatuotanto oli lisääntynyt ja valtakunnallinen radio kiinnosti yhä useampia.

Auran Aallot oli lopettanut paikallislähetykset Uudessakaupungissa kesällä 1998 ja keskittyi yhteen ohjelmavirtaan kolmen lähettimen verkossaan. Salon paikallisradio välitti yhä Auran Aaltojen kiekkoselostuksia, mutta muuten yhteistyö oli vähäistä. Teknisiä uudistuksia Auran Aalloilla olivat 1990-luvun lopulla muun muassa siirtyminen Windows-pohjaiseen lähetysjärjestelmään ja musiikin soittamiseen tietokoneen kovalevyltä sekä RDS-järjestelmän käyttöönotto lähettimillä. Musiikkilinjaa tarkistettiin ja yleisöä tavoiteltiin ikäryhmässä 25-45 -vuotiaat.

Huhtikuussa 1999 jysähti melkoinen uutispommi Meriradion kuuntelijoille. Aseman lähetystaajuus 89,0 MHz siirtyisi kesällä Turun Paikallisradio Oy:n käyttöön. Pienen naantalilaisradion ohjelmisto muuttui yhdestä iskusta puolustuspuheeksi oman toiminnan jatkamiseksi. Meriradion taloudelliset epäselvyydet estivät liikenneministeriön mukaan toimiluvan uusimisen ja taajuus myönnettiin siksi toiselle hakijalle. Turun Paikallisradio Oy aikoi perustaa kotimaista iskelmää soittavan radioaseman uudelle taajuudelleen. Se toimisi Auran Aaltojen kakkoskanavana. Hanke toteutui lopulta heinäkuun alussa 1999, kun korkein hallinto-oikeus oli hylännyt Meriradion valituksen liikenneministeriön lupakäsittelystä. Auran Aaltojen kakkoskanava sai nimekseen Kesäradio 89 ja siitä tuli myöhemmin Radio Majakka.

Varsinais-Suomessa kilpailua kiristi Radio Sadan levittäytyminen Salon, Loimaan ja Vakka-Suomen alueille uusilla lähettimillään. Uudenkaupungin taajuudeksi tuli 97,5 MHz, joka oli ennen ollut käytössä Auran Aalloilla.

Turussa taajuudet alkoivat täyttyä. Kansainväliset yhtiöt hankkivat omistusta suomalaisradioissa. Turkuun luvan 1999 saanut Star FM kuulosti melko lailla samanlaiselta kuin Auran Aallot, ranskalaisomisteinen NRJ kilpaili lähinnä Radiomafian ja Kiss FM:n kanssa ja aiemmin Radio Sadan ja Kiss FM:n ostanut SBS sai luvan uudelle iskelmäkanavalle. Kristillinen Radio Dei sai myös  laajentua Turkuun. Dei ja NRJ lähettivät paikallismainoksia, muut uudet tulokkaat olivat puhtaasti erikoisradioita. SBS:n toimilupa myönnettiin Korppooseen, mutta varsin pian tuli selväksi aseman pyrkimykset Turun mainosmarkkinoille.

Topinojan radiomasto Orikedon kaupunginosassa Turussa kohoaa Pitkäsaari-nimisen mäen laelta (Kuva: Tero Toivonen).

Yleisradio oli avannut korkeakoulujen opetus- ja kulttuuriradio Auroran vanhalle Turun radion taajuudelle 96,7 MHz. Ruotsinkielisiä ohjelmaverkkoja järjesteltiin uudelleen Radio Extremiksi ja Radio Vegaksi. Ylellä oli Turussa vuonna 1999 kuusi kanavaa.

Kun SBS oli avannut oman Iskelmäradionsa lähettimen Turun saaristossa, Turussa kuului kesällä 2000 peräti 17 radiokanavaa.

Vuosien 2000-2001 aikana taajuuksille tulivat uusina asemina Suomen ensimmäinen urheiluradio Sport FM, jazzin erikoiskanava Groove FM ja Janton-viestintäkonsernin Sävelradio. Naantalissa toimi kesän 2001 ajan tilapäinen Aurinkoradio.

Dramatiikkaa Turun radioaalloilla koettiin elokuussa 2000. Topinojan radiomaston laitekopissa syttyi tulipalo, joka tuhosi lähes kaikki lähetinlaitteet. Muun muassa Auran Aallot vaikeni hetkeksi, mutta radio palasi ääneen muutaman tunnin katkoksen jälkeen varajärjestelmällä. Auran Aaltojen toimitalon katolle asennettiin pienitehoinen lähetin, jolla pystyttiin kattamaan kaupungin ydinkeskusta. Seuraavana aamuna Topinojan mastolle saatiin väliaikainen laitetila, josta mastoa käyttäneet radioasemat pääsivät jatkamaan lähetyksiään.

Muuttoa ja muutoksia

Radiomaailmassa oli tapahtunut lyhyessä ajassa paljon. Päivän sana oli valtakunnallistuminen eli asemien ketjuuntuminen. Radio Novan kilpailijaksi haluttiin luoda vahva myyntiyhteistyökuvio, jossa ohjelmisto yhtenäistettäisiin ja parannettaisiin kuuntelijalukuja. Novan ohella uudet erikoisradiot olivat vieneet kuuntelijoita ja mainostajia paikallisradioilta.

Radio Plus syntyi kesällä 1999, kun toistakymmentä paikallisradiota yhtenäisti soittolistansa ja äänimaisemansa. Yhteistyö takasi ketjun asemille paremmat mahdollisuudet mainosmarkkinoilla. Uutiset toimitettiin Jyväskylässä, musiikki valittiin Helsingissä ja vain juonnot tehtiin paikallisesti. Joillakin radioilla tästäkin lähes luovuttiin. Turussa Auran Aallot muutti nimensä Radio Plus Auran Aalloiksi. Juontajia päivälähetyksissä oli kaksi ja viikonlopuissa yksi. Jonkin verran kuultiin myös ketjuohjelmaa, varsinkin arkisin keskipäivällä. Radio Majakka jatkoi omalla musiikkilinjallaan, mutta sekin imuroi uutisensa Radio Plus Jyväskylän serveriltä.

Plus ei lopulta ollut paikallisradioiden pelastus vaan turmio. Helsingin, Vaasan, Hämeenlinnan ja Jyväskylän Plus-asemat kaatuivat vuodenvaihteessa 2000-2001, Vaasassa tosin toiminta jatkui katkoksetta uuden omistajan nimissä. Auran Aallot palasi käyttämään vanhaa nimeään ja tarkensi soittolistaansa, joka jatkossa laadittiin Turussa. Formaatiksi tuli Hot-AC. Omistus oli koko Plus-ketjutuksen ajan pysynyt Turun Sanomia julkaisevalla TS-Yhtymällä. Myös Radio Majakka jatkoi toimintaansa normaalisti.

Turun Paikallisradio Oy muutti uusiin toimitiloihin kaupungin keskustaan kesällä 2001. Radioille rakennettiin näyteikkunastudio kahden kadun kulmaukseen. Samaan kiinteistöön muuttivat myös ilmaisjakelulehti Aamuset ja radiomainosyhtiö Äänimaa.

Auran Aallot ja Radio Majakka avasivat nettisivunsa Turun Messujen yhteydessä 2001.

Sivut: 1 2 3