Radioaalloilla punaista kukkoa vastaan

kirjoittanut

kategoriassa

Telttoja, palokunnan ajoneuvoja, satamäärin nuoria ja aikuisia, kilpailuja, harjoituksia ja yhdessäoloa. Tällaiselta näyttää palokuntalaisten nuorisoleiri ulkopuolisin silmin. Leireillä noudatetaan palokuntanuorisotyön pääteesejä, jotka ovat kasvatus, koulutus ja valistus.

Länsi-Suomen Pelastusalan Liitto on yksi Sumen Pelastusalan Keskusjärjestön kolmestatoista pelastusliitosta. Länsisuomalaisten oma alueellinen liitto toimii vanhan Turun ja Porin läänin alueella sekä osissa lounaista Pirkanmaata. Liiton jäsenenä on 114 vapaahetoista palokuntaa, muita yhdistyksiä, yrityksiä ja alueen kuntia. Liiton tehtävä on edistää jäsenistönsä, kansalaisten, yhteisöjen ja laitosten valmiutta turvata ihmiset, omaisuus ja ympäristö onnettomuuksien aiheuttamilta vaaroilta normaali- ja poikkeusoloissa.

Palokuntanuorisotyöhön osallistuvat nuoret ovat pääsääntöisesti 10-17 -vuotiaita, mutta monissa palokunnissa on varhaisnuoriso-osasto 7-9 -vuotiaille. Hälytysosastoon tai naisosastoon siirrytään 16-18 -vuotiaana. Yksi merkittävä osa nuorisotyötä on vuotuinen nuorisoleiri, joka on järjestetty Länsi-Suomen alueella jo vuodesta 1947 lähtien. Neljän vuoden välein ovat ohjelmassa olleet valtakunnalliset suurleirit.

Välke 09 Siikaisissa

Tänä vuonna länsisuomalaisten nuorisoleiri pidetään Siikaisissa Pohjois-Satakunnassa. Leiri käynnistyi sunnuntaina 28. kesäkuuta, jolloin noin 700 nuorta ja 300 aikuista aloitti keskikesän toimintaviikon. VPK-leiri jatkuu 3. heinäkuuta asti. Koska kysymys on suuresta kesäleiristä, pitää sisäisen ja miksei myös ulkoisen tiedottamisen pelata. Länsi-Suomen Pelastusalan Liitolla on ollut noin kymmenen vuoden ajan oma radiotaajuus, jolla se on pyörittänyt leiriradiota. Radio on tukenut kaiutinjärjestelmää, joka ei aina ole kunnolla kantanut leirien kaukaisimpiin kolkkiin. Ohjelmaa ovat tehneet leirille osallistuneet nuoret sekä aina tarpeen mukaan leirivalvojina toimivat aikuiset.

Välke 09:ksi nimetty leiri kuuluu Siikaisten keskustassa taajuudella 93,3 MHz. Leiriradiolla on tehoa noin 25 wattia, mikä riittää tavoittamaan leirialueen teltoissa ja muissa asumuksissa majailevat leiriläiset. Leppoisan musiikin ohessa radio lähettää leiriläisille tarkoitettuja tiedotteita ja välittää terveisiä teltasta toiseen. Ohjelmaa lähetetään päivittäin kello 8-24, mutta yöllä radio noudattaa leirille osallistuvien mukana hiljaisuutta.

Radion tarkoituksena on pitää leiriläisten mieli korkealla ja soittaa yleisölle sopivaa musiikkai, myös toiveita, leirin tiedotusvastaava Harri Viitasalo Kankaanpään VPK:sta sanoo. Viitasalon luotsaama radio on toiminut eri leireillä omassa radiokontissa, jossa on sekä studio ja lähetin että itse lähetysantennikin.

TuliHirvi 2008

Olli Nikkola ja Mikko Rajala palokuntanuorten leiriradion studiossa Huittisissa kesällä 2008 (Kuva: Tero Toivonen).

Palokuntanuorten kesäleirit ovat usein koulujen tai muiden julkisten rakennusten tuntumassa. Paljon on kuitenkin vuosien varressa muuttunut, sanoo kolmisenkymmentä leiriä kokenut Viitasalo. Palokuntalaiset ottavat esimerkiksi ympäristön huomioon entistä paremmin.

– Nykyään leireillä on bajamajat ja suihkut, ja jätevedet kerätään huolella talteen. Ennen metsään oli rakennettu riu’ut ja sellaiset, Viitasalo luettelee.

Kommelluksia taajuuksilla

VPK:n leiriradiot ovat toimineet 1990-luvun loppupuolelta lähtien monella eri nimellä. Turussa Kupittaanpuiston valtakunnallisella suurleirillä lähettänyt Radio Murre tavoitti tuhansia kuuntelijoita, kun taas viime vuonna Huittisissa toiminut Radio TuliHirvi tuskin kuului pariasataa metriä kauemmas. Syykin selvisi leirin purkuvaiheessa. Lähettimeltä radiokontin katolle johtava antennijohto oli vioittunut kaiutinasennusten yhteydessä. Reilusta 20 watista ilmoille välittyi korkeintaan muutamia milliwatteja.

Muitakin kommelluksia radiotoiminnassa on välillä ollut.

– Laitilassa Tulikukko 2005 -leirillä eräs nuorista juontajista soitti minulle hädissään. Radiotaajuudelta tuli hänen tekemän ohjelman sijaan virrenveisuuta. Viestintävirasto oli myöntänyt meille ja suviseuroja välittävälle radiolle saman lähetystaajuuden, Viitasalo hymyilee.

Kuuluvuudeltaan palokuntanuorten leiriradiot eivät ole olleet kovin erikoisia. Kymmenen vuotta sitten Tarvasjoella Varsinais-Suomessa asema sen sijaan kantoi kymmenien kilometrien päähän. Muutamia vuosia sitten Raumalla Bränvaht-leirillä radion kantama riitti sopivasti leirialueelle.

TuliHirvi lähetin

Palokuntalaisten leiriradion lähetin säteilee enimmillään 25 watin teholla (Kuva: Tero Toivonen).

Radiotoiminta jatkuu todennäköisesti myös ensi vuonna Padasjoella pidettävällä valtakunnallisella Palotaurus-leirillä. Tarve radiolle on olemassa, ja länsisuomalaiset pelastusalan ammattilaiset osaavat tehdä radiota vuosien kokemuksella. Muilla pelastusalan liitoilla ei Viitasalon muistikuvan mukaan ole ollut leiriradioita, joten vetovastuu lankeaa länsisuomalaisille.

Radion lisäksi leireillä toimitetaan leirilehteä, jonka toimitustyöhön vapaaehtoiset nuoret toimittajanalut osallistuvat.