Jukolan tv-toteutus ankkuroitui Urheilukanavalle

kirjoittanut

kategoriassa

Urheilukanava-logoKeskikesäinen suvipäivä ja taikaa tihkuva yö Mikkelissä. Käynnissä on suomalainen suurtapahtuma, suunnistuksen Jukolan viesti. Kansainvälinen suunnistuskilpailu kerää rasteille yli 14 000 kilpailijaa. Naiset menevät rasteille ensin omaan Venlojen viestiinsä lauantaina iltapäivällä. Yöllä on Jukolan jussien vuoro astua estradille. Ilta ja seuraava aamu on täynnä suunnistuksen suurta juhlaa.

Tänä vuonna Jukolan kisakatsomoihin odotetaan kymmeniätuhansia vieraita. Kilpailupaikka on Mikkelin raviradan maastossa kaupungin keskustan välittömässä läheisyydessä.

Jukolan lippu nousi komeasti salkoon Savon sotilassoittokunnan sävelten tahdissa, kun 61. Jukolan viesti ja 32. Venlojen viesti avattiin lauantaina. Naisten joukkueita ilmoittautui kilpailuun ennätysmäärä eli 1008. Jukolan viestiin illalla lähtee ennakkoilmoittautumisen mukaan 1444 pihkaniskojen joukkoa.

Radio värittää sanoin – tv hurmaa kuvin

Mikkeli-Jukola on järjestelyiltään edeltäjiensä tavoin yksi maamme suurimmista urheilutapahtumista. Kilpailijoiden ja yleisön ohella se vetää puoleensa mediaväkeä eri puolilta maailmaa. Jukolan viesti on perinteiden mukaisesti radioitu Yleisradion kanavilla, eikä tämäkään vuosi tee poikkeusta perinteistä. Radio Suomen selostustiimi seuraa tapahtumaa lauantain kuluessa ja jatkaa värikästä selostustaan yön laskiessa Mikkeliin. Sunnutaiaamuna koetaan kilpailun huippuhetki, kun voittajajoukkue pinkaisee maaliin.

Venlat voittaja

Ruotsalainen Ulricehamns OK tuulettaa Venlojen viestin voittoa Mikkelissä (Kuva: Janne Iltanen).

Jos on radion suunnistustermistö värikästä, niin myös televisiossa uskotaan värikylläiseen ilmaisuun. Muutaman viime vuoden ajan Jukolan suurtapahtuma on välittynyt kotisohvien ääreen Urheilukanavan kautta. Tänä vuonna Urheilukanava lähettää molemmat kilpailut suorana lähetyksenä. Suuren produktion puikoissa on tv-ohjaaja Olli Härkki, jolle suunnistuslähetysten ohjaaminen on kesän aikana hyvin tuttua myös Ylen kanavilla.

Urheilukanava lähettää Jukolan ohella suunnistuslähetyksiä koko kesän ajan. Työtä lähetysten eteen on tehty kuukausia etukäteen, eikä kilpailupaikoille lähdetä kuin soitellen sotaan. Härkki kertoo, että ensi vuoden Hyvinkään Kytäjä-Jukolan tv-rastien paikat on jo katsottu ja lähetystä suunniteltu. Mutta palataan takaisin tähän päivään ja Mikkeliin..

Ohjaaja Härkin käytössä on reilut 35 tv-lähetyksen toteuttajaa, 18 maastokameraa, huipputekniikkaa edustava ulkotuotantoauto ohjaamoineen ja kilpailun järjestäjän suurpanostus lähetyksen onnistumiseksi. Myös tv-yhtiölle siirtoyhteyksiä rakentanut Puolustusvoimat saa Härkiltä vuolasta kiitosta.

– Mikkeli-Jukolan järjestäjän suunnsitusseura Navin ja Puolustusvoimien merkittävä apu antaa tv-lähetyksen tekemiselle loistavat puitteet. Puolustusvoimat on vetänyt maastoon kilometrikaupalla kuitukaapelia, jolla muutaman kilometrin päässä ulkotuotantoautosta sijaitsevilta tv-rasteilta saadaan kuva sujuvasti kulkemaan, Härkki kehuu.

Urheilukanava UT

Urheilukanavan ulkotuotantoauto passissa Mikkelin raviradalla (Kuva: Janne Iltanen).

Autosta piuhoilla linkkiverkkoon

Urhelukanavalle ulkotuotantoja tekevä Werne Oy käyttää Jukola-lähetyksessä viimeisintä HD-tekniikkaa. Tereväpiirtolähetystä ei aivan vielä ähetetä, sillä ohjelma tulee jakeluverkkoon PAL-järjestelmänä kuvasuhteella 16:9. Lähetys siirretään kaapeliteitse Digita Oy:n linkkiverkkoon, josta se menee tv-katsojien ihasteltavaksi. Uusin tekniikka tekee nykyisistä suunnistuskilpailuista selvästi tv-ystävällisempiä kuin takavuosina.

TV-ryhmällä on käytössä hyvien siirtoyhteyksien ansiosta entistä enemmän kuvausrasteja, joilta saatava live-kuva värittää lähetystä entisestään.

Uusinta uutta on GPS-seuranta, joka näyttää kärkijoukkueiden ja valikoitujen kärkipään perässä suunnistavien joukkojen liikkeitä sähköisellä  kartalla.

– GPS-seurantajärjestelmässä on mukana noin sata kilpailijaa. GPS-lähettimiä on kilpailun ennakkosuosikkeina pidetyillä joukkueilla. Lisäksi seuraamme satelliittiseurannalla muutamia mielenkiintoisia joukkueita, Härkki sanoo.

Ohjaaja hakee Jukola-tapahtumasta myös muita kuin huippu-urheilullisia näkökulmia. Tapahtuma on ennen kaikkea perhetapahtuma, jossa onmukana eri ikäisiä suunnistajia jopa useassa sukupolvessa. Kuvavalinnoissa Härkki aikookin seurata tapahtumaa laajasta perspektiivistä.

Iso tuotantotiimi osaa asiansa

Vaikka ohjaaja on tv-lähetyksen johtaja, ei mikään toimisi ilman selostus- ja haastattelijajoukkoa puhumattakaan muusta henkilöstöstä kameroiden ja mikserien takana. Selostaja antaa tapahtumalle äänen, kisastudion isäntä vieraineen taustoittaa, kommentaattorit kommentoivat kilpailusuorituksia ja haastattelijat välittävät kilpailijoiden, järjestäjien ja kisavieraiden kommentit kaikkiin koteihin. Näin syntyy Suomen mittakaavassa yksi suurimmista tv-ponnistuksista.

Urheilukanava UT2

TV-ohjaajan valtakunnassa päätetään, millaiselta Jukolan viestin toteutus näyttää kotisohvalle (Kuva: Janne Iltanen).

TV-ohjaajalle ja muulle tuotantotiimille Jukola on kuin iso maraton, jonka rasitukset huomaa vasta seuraavana päivänä.

– Tunti pari suoran lähetyksen jälkeen ei kannata lähteä auton rattiin, sanoo 16-17 tuntia suoraa lähetystä suomalaisesta suvesta luotsaava ohjaaja Härkki, jonka työ jatkuu kesän aikana monen eri urheiluohjelman parissa. Jukolan jälkeen seuraava iso ohjausprojekti odottaa lentopallon miesten maailmanliigassa Tampereella kolmena juhannusta seuraavana viikonloppuna.