Maanpäälliset HDTV-verkkoluvat haettavina

kirjoittanut

kategoriassa

LVM-logoValtioneuvosto on julistanut haettavaksi kaksi verkkotoimilupaa teräväpiirtotelevision eli HDTV:n antenniverkon koelähetyksiä varten. Verkon on katettava 60 prosenttia Manner-Suomen väestöstä vuoden 2011 loppuun mennessä. Koelähetyksille on varattu kaksi kanavanippua VHF-alueelta. Toimilupien hakuaika jatkuu toukokuun 8. päivään asti.

Toimilupia myönnetään yksi tai kaksi sen mukaan, minkä valtioneuvosto näkee tarkoituksenmukaiseksi. Tavoitteena on käynnistää pidempiaikainen koelähetystoiminta, sillä verkkotoimiluvat ovat voimassa vuoden 2016 loppuun asti. Myös kilpailua maanpäällisten televisioverkkojen tarjonnassa on tarkoitus edistää.

– Kokeilu ei vaikuta nykyisten digilähetysten näkyvyyteen eikä vastaanottimiin. Sen sijaan teräväpiirtolähetysten katsomiseen tarvitaan uusi laite ja mahdollisesti antennitarkistus, viestintäministeri Suvi Lindén korostaa.

Verkkotoimiluvan haltijan on vuosittain laadittava Viestintävirastolle selvitys koeverkon rakentamisesta, jakelun tasalaatuisuudesta, kuvan laadusta, kapasiteetin käytöstä sekä arvio verkkopalvelujen kysynnästä. Viranomaiset edellyttävät, että lähetyksissä käytetään pakkaustekniikkana MPEG-4:ää. Verkkopalvelujen toteuttaja saa kuitenkin itse valita, käyttääkö nykyistä DVB-T- vaiko uutta DVB-T2-tekniikkaa.

Teräväpiirtokanavanippujen ohjelmistotoimiluvat ovat tulossa hakuun tämän vuoden aikana verkkotoimilupien haltijoiden selvittyä. Osa kanavanippujen kapasiteetista varataan Yleisradiolle julkisen palvelun tehtävän toteutumisen varmistamiseksi.

Mediamonitori