112-päivänä testataan radion ja tv:n hätäviestijärjestelmää

kirjoittanut

kategoriassa

LVM-logoHätäviestijärjestelmän vuosittainen testi järjestetään tänäkin vuonna 112-päivänä, joka on keskiviikkona 11. helmikuuta. Kokeilu kattaa kaikki Yleisradion ja kaupalliset radiokanavat sekä televisiossa YLE:n, MTV:n ja Nelosen kanavat. Hätäviestijärjestelmän kokeilusignaali käynnistyy kello 11.20. Radiokanavat kytkeytyvät tuolloin releoimaan RDS-hätäsignaalia lähettävää YLE Radio Suomea.

Kytkentä- ja purkuvaiheissa radiosta kuullaan musiikki- ja puhenauhoite, jonka jälkeen Radio Suomessa luetaan kaikkien kanavien kautta kuultava kokeilusanoma. Radiokanavat palaavat normaaliin ohjelmaansa muutaman minuutin kestävän testin jälkeen.

Television järjestelmää kokeillaan nyt toista kertaa 112-päivänä. Kokeilusta kertova teksti pyörii kuvaruudun yläosassa ja normaalin äänen mukana kuullaan hätätiedotteen tunnussignaali. Television hätätiedotejärjestelmän toimivuus testataan vuosittaisen kokeilun lisäksi jokaisen kuukauden ensimmäisenä maanantaina. Television hätätiedotetta käytettiin näkyvästi tositoimissa tammikuun lopussa Joensuun Abloyn tehtaan tulipalon yhteydessä, jolloin se aiheutti hämmennystä television katsojien keskuudessa.

Hätätiedote voidaan antaa tilanteessa, jossa ihmisten henkeen, terveyteen tai omaisuuteen kohdistuva vaara arvioidaan välittömäksi tai sellaisen uhan torjumiseksi, joka saattaa aiheuttaa toteutuessaan huomattavan omaisuus- ja ympäristövahingon. Tällaisia tilanteita saattavat aiheuttaa esimerkiksi vakava vaarallisiin aineisiin liittyvä onnettomuus tai lähestyvä poikkeuksellisen voimakas myrsky tai muu nopeasti kehittyvä vaarallinen sääilmiö. Vastaavia häiriötilanteita ovat myös erilaiset sähkön-, lämmön- ja veden jakelukatkokset sekä liikenneruuhkat.

Liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa korostetaan, ettei hätätiedotteen tai hätätiedotekokeilun yhteydessä pidä soittaa hätäkeskukseen. Turhat tiedustelusoitot voivat tukkia hätäkeskuksen numeron ja estää oikeat hätäsoitot.

Mediamonitori – LVM