Säätila sotkee radiolähetyksiä

kirjoittanut

kategoriassa

Digita-logoRadiosignaalin ylipitkä eteneminen on aiheuttanut häiriöitä radio- ja tv-lähetysten vastaanotossa Etelä-Suomessa, kerrotaan Digitasta. Lähetysten vastaanotossa on viimeisen vuorokauden aikana esiintynyt häiriöitä, jotka ovat johtuneet säätilan aiheuttamista ilmiöistä radiotaajuuksilla. Häiriöitä on esiintynyt erityisesti Turun ja Tammelan seuduilla.

Päivän aikana häiriöt ovat levinneet koko eteläiseen Suomeen Vaasa-Kuopio-linjan eteläpuolelle. Häiriöt ovat kuluttajilla näkyneet televisiolähetysten ajoittaisena puuttumisena sekä radiolähetysten häiriöinä. Radiosignaalin ylipitkän etenemisen vuoksi häiriöitä saattavat aiheuttaa myös naapurimaiden radio- ja televisiolähetykset.

Tässä häiriössä on kysymys radiosignaalien ylipitkästä etenemisestä. Ilmiön aiheuttavat olosuhteet voivat muodostua, jos ilmakehän alaosassa ilman lämpötila kerrostuneesti nousee ylöspäin ja ilman suhteellinen kosteus samassa kerroksessa laskee jyrkästi ylöspäin mentäessä. Tämä aiheuttaa radiotaajuuksille kanavan, jossa signaali etenee jopa satojen kilometrien päähän ja aiheuttaa häiriöitä.

Ilmiö esiintyy yleensä korkeapaineen vallitessa. Lähetysteknisesti ilmiön aiheuttamia häiriöitä ei pystytä korjaamaan. Ilmiö voi kestää tunneista vuorokausiin riippuen korkeapaineen selänteen liikkeistä. Häiriöt häviävät säätilan muuttuessa.

Mediamonitori – Digita