Hear Radio palauttamaan radiokulttuuria

kirjoittanut

kategoriassa

Radio HearInternetissä julkisen toimintansa aloittanut Hear Radio haluaa palauttaa radionomaisen ilmaisun Suomen radiokenttään. Keskiviikkona 17. toukokuuta jyväskyläläisessä baarissa virallisia avajaisia juhlistava vaihtoehtokanava tukeutuu teostovapaaseen musiikkiin ja ohjelmanteon vapauteen. Harrastuspohjalla toteutettava nettiradioasema kokoaa yhteen noin 15 ohjelmantekijää eri puolilta Suomea. Yksi Hear Radiossa vaikuttavista ohjelmantekijöistä on Kyösti Ylikulju, jonka tavoitimme Jyväskylästä.

Hear Radio syntyi yli vuosi sitten kaveripiirissä toimivana asemana. Radio on ollut julkinen vasta lyhyen aikaa, vaikka koelähetyksiä olikin jo vuonna 2003. Radion ympärille muodostuneessa yhteisössä toimii musiikintekijöitä ja radio-ohjelman teosta kiinnostuneita. Kyösti Ylikuljun mukaan Hear Radio on hyvä välityskanava uusille bändeille sekä Teoston ja näin ollen radiosoiton ulkopuolella oleville musiikintekijöille.
– Kaikki halukkaat saavat tehdä omanlaistaan ohjelmaa, sillä ohjelmanteossa jokaisella on vapaat kädet. Ohjelmat ovat olleet tähän asti pääasiassa musiikkipainotteisia, Ylikulju kuvailee.

Radiokulttuurin rospuutto

Hear Radion konseptiin kuuluu ajatus siitä, että jokaisella tulisi olla mahdollisuus ilmaista itseään radion keinoin. Nykytekniikka mahdollistaa radion lähettämisen internetin välityksellä ilman kiinteää toimitusta tai ohjelmaformaatteja. Radiokulttuuri on polkenut paikoillaan liian pitkään, kanavia ei erota enää toisistaan niiden tarjoaman kulttuurillisen sisällön perusteella.
Hear Radio tarjoaa mahdollisuuden muutokseen. Radion ohjelmantekijät ovat iältään reilusta parikymppisestä noin kolmekymmentävuotiaisiin. Mukana on ihmisiä monenlaisella taustalla. Useat toimittajat ovat aiemmin muun muassa säveltäneet elektronista musiikkia, tehneet videoprojekteja ja muulla tavalla olleet mukana kulttuuritoiminnassa.
Soittolistojen perusteella toimivien radioiden rinnalla on hyvin harvoja oikeita radioita, joilla ohjelmisto on vielä vapaata. Ylikuljun mielestä radioita vaivaa tietynlaisen vuorovaikutuksen puute radion ja kuuntelijan välillä.
– Ylen yöradiossa ohjelmisto on vielä melko vapaata ja sitten on esimerkiksi Radio Helsinki, Ylikulju luettelee. Hänen mukaansa radiolla olisi edelleen mahdollisuuksia ilmaisukanavana eikä pelkästään television varjoon jäävänä vanhanaikaisena mediana.

Nettiradion tulevaisuus valoisa

Hear Radio hyödyntää internetin suomia mahdollisuuksia vuorovaikutteisuudessa. Ylikulju katsookin juuri netissä piilevän radion tulevaisuuden, sillä nettiradioiden määrä on koko ajan lisääntymässä Suomessa. Hear Radiota voi nykyään kuunnella suunnilleen 40 kuuntelijaa kerrallaan. Tarjolla on resurssien mukaan yhtäaikaisesti useampia ohjelmakanavaa, joista yksi toimii jatkuvasti ohjelmien uusintakanavana.
Radiossa soitettavilla artisteilla on mahdollisuudet päästä esiintymään myös muualle. Yksi esiintymismahdollisuus toteutuu radion avajaistapahtumassa Bar Vakiopaineessa Jyväskylässä keskiviikkona. Tilaisuudessa soittaa kolme bändiä Jyväskylästä, Helsingistä ja Rovaniemeltä. Hear Radio lähettää avajaistilaisuudesta suoraa ohjelmaa kello 14 alkaen aina yökahteen. Kyösti Ylikuljun mukaan tapahtumassa radion toimittajien on tarkoitus ottaa yleisö mukaan ohjelmantekoon.
Hear Radio aikoo jatkossakin olla vapaa kanava ohjelmantekijöille. Uudet ohjelmantekijät ovat tervetulleita.
– Tällä toiminnalla ei ole tarkoitus tienata rahaa. Näin meillä ei ole myöskään rahan tuomaa vapaudenmenetystä. Lähtökohtana on harrastustoiminta, Ylikulju painottaa.
Radion sivustoa ollaan muokkaamassa uuteen uskoon. Hear Radion kuuntelulinkit sekä lisätietoa asemasta ja sen ohjelmista on osoitteessa www.hear.fi.