Ahvenanmaan AM-radio on tekijänsä suuri unelma

kirjoittanut

kategoriassa

– Täydellistä anarkiaa, ei rajoja, ei kaupallista rajoitusta. Soitamme mitä haluamme, milloin haluamme, miten haluamme ja jos haluamme.
Näin kuvailee Suomen tuoreimman AM-radioaseman ohjelmamestari Mike Spenser radionsa ohjelmallisia linjauksia. Maarianhaminan Nabbenissa reilun kuukauden hehkunut Pirate Radio 603 AM on jo saavuttanut maamme erikoisemman radion aseman, eikä syyttä. Pirate Radio kuuluu keskipitkillä aalloilla taajuudella 603 kilohertsiä vaatimattoman 1,25 kilowatin teholla. Kuuluvuusaluetta ovat Ahvenanmaan lisäksi Suomen lounaisrannikko ja Tukholman ja Uppsalan lähialueet Ruotsissa. Verrattuna esimerkiksi Yleisradion käyttämään Porin 600-kilowattiseen AM-lähettimeen Ahvenanmaan radiokummajainen on todellinen lilliputti.

Toistaiseksi pääasiassa tauotonta rock-musiikkia soittava Pirate Radio 603 AM on kaikista anarkiapuheista huolimatta kaupallinen radioasema. Ohjelmistossa pyöriikin joukko paikallisten yrittäjien mainoksia tietysti ruotsiksi, koska Ahvenanmaalla ollaan. Joitakin ruotsinkielisiä ohjelmakin on reilun kuukauden toimintajakson aikana kuultu, mutta enimmäkseen harvat juonnetut lähetykset ovat Mike Spenserin omaa käsialaa. Mies ei osaa ruotsia lainkaan.

Unelmana isommat tehot

Pirate Radio sai tiistaina luvan toimia reilun kilowatin lähetysteholla, kun Viestintävirasto suoritti asemalla käyttöönottotarkastuksen. Teoriassa Ahvenanmaan AM-taajuus 603 kHz mahdollistaa jopa 300 kilowatin lähetystehon rajoituksella lounaaseen, mutta toistaiseksi Spenser unelmoi 25 kW:n käyttöönotosta. Kaikki on tietysti kiinni rahoituksesta. Ohjelmatoiminta pyörii vapaaehtoisvoimin, eikä uusien ohjelmantekijöiden ilmaantuminen radion avustajiksi ole Spenserin mielestä huonoa. Päinvastoin, mies peräänkuuluttaa uusien radiokykyjen yhteydenottoja. Ohjelmatoiminnan pitää toimiluvan mukaan tapahtua ruotsiksi tai englanniksi.

Nimi Pirate Radio viittaa 1960-80-luvuilla toimineisiin merirosvoasemiin. Laivoista lähettäneet radiot toivat anarkian Euroopan radioaalloille ja aiheuttivat kohdemaidensa radiomonopolien murtumisen. Spenser ei kielläkään halajavansa merelle. Pirate Radio 603 AM nimittäin aloitti toimintansa ensi kerran viime syksynä Korrvikin satamassa Maarianhaminassa pienessä kalastaja-alus St. Paulissa. Mutkia radioaseman matkaan tuli jo alkuvaiheessa, kun toimiluvan taajuudella 603 kHz omistava ruotsalainen Roy Sandgren vaati lähetysten lopettamista vedoten puutteelliseen sopimukseen hänen ja Spenserin välillä. Radio joutuinkin sulkemaan ovensa marraskuussa. Riitapukarit sopivat asiansa keväällä, ja uusi aikakausi Ahvenanmaan AM-historiassa alkoi uudelleen huhtikuussa.

Taajuus 603 kHz on ainakin ruotsalaisille ja osalle suomalaisista tuttu 1960-luvun merirosvoajoilta. Lähes samaa taajuutta käytti lähetyksissään Radio Nord, joka toimi laivasta Tukholman lähistöltä. Asema joutui lopettamaan toimintansa jo vuonna 1962. Yli neljäkymmentä vuotta myöhemmin sama taajuus soi jälleen nostalgisia rock-säveliä menneiltä vuosilta, tällä kertaa täysin laillisesti. Unelma laivaradiosta ei siis ole täysin tuulesta temmattu. Kustannukset noussevat alkuvaiheessa unelman esteeksi.

Pirate Radio 603 AM:n lanka-antenni Nabbenin mastossa.

Pirate Radio 603 AM:n lanka-antenni Nabbenin mastossa (Kuva: Mike Spenser).

Monimutkainen Gramex

AM-alueen ei uskota ainakaan Suomessa elättävän kaupallista radiota. Kustannukset ovatkin melkoiset, vaikka pientä lähetystehoa paikataan nettiradion avulla. Pirate Radio on kuulunut netissä jo viikonpäivät. Nettilähetys tuo mukanaan paitsi mahdollisia uusia kuuntelijoita pieneksi jääneen kuuluvuusalueen ulkopuolelta myös lisäkustannuksia. Ahvenanmaan alueella toimivan radion on noudatettava samoja Gramex-sääntöjä kuin muun Suomen asemien.

Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusyhdistys Gramex laskuttaa radioyhtiöitä näiden liikevaihdon mukaan. Nettilähetys laskutetaan kuuntelijoiden sijaintimaan mukaan, tosin yleensä kotimaisten asemien kuuntelijamäärä ulkomailla on niin marginaalinen, että laskutus suoritetaan Suomen tariffeissa. Myös AM-lähetyksestä on maksettava maksut, joiden suuruuteen vaikuttaa niin ikään ulkomaisten kuuntelijoiden määrä. Yleisesti maksu määräytyy vain Suomen laskutussääntöjen mukaisesti.

Chicago soundien takuumiehenä

Nabbenin mastossa oleva AM-antenni on 30 metriä korkea pitkälanka, joka jakautuu kolmeen 30 metriä pitkään lankaan, jotka ovat toisiinsa nähden 45 asteen kulmassa. Antenni on suunnattu Manner-Suomea kohti.

Itse radiostudio sijaitsee pienessä mökissä maston lähellä. Ränsistyneenoloiseen hökkeliin on mahdutettu lähetys- ja tuotantostudiot sekä Mike Spenserin oma asuintila. Puitteet ovat vaatimattomat, mutta toimintaa on pystytty jatkamaan tauotta alusta alkaen.

Pirate Radio 603 AM kuuluu kohtalaisen voimakkaasti Varsinais-Suomen rannikkokaistaleella. Hyvän kuuluvuuden takuumiehenä on hääräillyt maineikas radioinsinööri Peter Chicago, joka tuli tunnetuksi Pohjanmereltä lähettäneiden merirosvoasemien pääteknikkona 1970-80-luvuilla. Chicago oli Spenserin mukana jo syyskuussa korjaamassa kesän 2004 epäonnistuneiden radiokokeilujen jälkiä.

Kokeneen AM-miehen ansiosta radiolähettimen hyötysuhde on saatu erinomaiseksi. Lähes kaikki saatavilla olevat watit säteilevät radiolähetyksenä ilmaan. Spenser ei turhaan kehu Chicagoa.

– Mies on nero, joka teki nyt kuuluvissa olevan signaalin mahdolliseksi. On suuri ilo työskennellä hänen kanssaan, hehkuttaa Spenser.

Netissä ja keskipitkillä

Ahvenanmaan AM-radion kuuntelu onnistuu siis AM-taajuudella 603 kHz. Radiota voi etsiä myös Shoutcastin hakutoiminnon avulla osoitteessa http://shoutcast.com/.

Maineikas radioinsinööri Peter Chicago oli mukana jo syyskuussa, kun Spenserin asema toimi laivassa Maarianhaminassa.

Maineikas radioinsinööri Peter Chicago oli mukana jo syyskuussa, kun Spenserin asema toimi laivassa Maarianhaminassa (Kuva: Mike Spenser).