Poikkeuksellisen voimakas radiokeli aiheuttaa häiriöitä antenni-tv-vastaanotossa Etelä- ja Keski-Suomessa. Digitan mukaan tv-kanavilla voi esiintyä ajoittaisia katkoksia tai ne eivät näy lainkaan. Voimakkaat radiokelit ovat jatkuneet noin kahden viikon ajan. Tyypillisesti ilmiö kestää tunneista vuorokausiin riippuen korkeapaineen selänteen liikkeistä. Häiriöiden määrä vaihtelee vuorokaudenaikojen mukaan. Häiriöt häviävät säätilan muututtua.

Radiokelihäiriössä on kysymys lähetyssignaalien niin sanotusta ylipitkästä etenemisestä, jolloin yhden lähetysaseman signaali häiritsee toisen lähetysaseman näkyvyysalueen vastaanottoa. Ilmiö esiintyy yleensä korkeapaineen vallitessa. Radiokelihäiriössä sääolosuhteet saattavat aiheuttaa radiotaajuuksille kanavan, jossa signaali etenee heijastumalla jopa satojen kilometrien päähän ja aiheuttaa häiriöitä.

Myös ula-taajuuksilla on esiintynyt jonkin verran ylipitkää etenemistä. Vastaanotto-ongelmia aiheuttavat  niin kotimaan kuin naapurimaidenkin radioasemat, joiden signaali kantaa normaalin kuuluvuusalueen ulkopuolelle.

Mediamonitori - Digita

Kommentit

+2 #1 Matti Ponkamo, MOP 11.04.2013 08:49
...ja radioaktiivisuus haittaa perhe-elämää...
0 #2 Mikko Haajamo 11.04.2013 12:38
"Myös ula-taajuuksilla on esiintynyt jonkin verran ylipitkää etenemistä. Vastaanotto-ongelmia aiheuttavat niin kotimaan kuin naapurimaidenkin radioasemat, joiden signaali kantaa normaalin kuuluvuusalueen ulkopuolelle"
Onko tässä kyseessä radiokelit?

Aiheen kommentointi on lukittu. Uusia kommentteja ei oteta vastaan.

Facebook-ryhmä