Ylen radioiden siirtovelvoitteesta luovutaan

kirjoittanut

kategoriassa

Kaapelitelevisioyhtiöiltä ja yhteisantennijärjestelmien ylläpitäjiltä ei enää vaadita Yleisradion radio-ohjelmistojen välittämistä, sillä sähköisen viestinnän palveluista annettua lakia ollaan muuttamassa. Lakimuutos tulee voimaan 1.7.2024. Radion siirtovelvoite päättyisi vuoden siirtymäajan jälkeen 1.7.2025.

Siirtovelvoitteen poistamisen vaikutukset kohdistuisivat todennäköisesti noin 25 500 – 50 000 kotitalouteen, sillä kaapeliradion kuuntelu on nykyisin melko vähäistä. Vaikka siirtovelvoite koskee vain Ylen ohjelmistoja, samalla myös kaupallisen radion jakelu todennäköisesti päättyy niissä kaapeliverkoissa, joissa sitä on vielä jaeltu.

Radion jakelu kaapelitelevisioverkoissa rajoittaa kaapelilaajakaistapalvelujen kehittämistä ja verkon käyttöä, sillä se estää tehokkaamman taajuusjaon ja uudempiin teknologioihin siirtymisen. Kaapeliverkkoja hyödyntäviä laajakaistapalveluja käyttää merkittävä määrä kotitalouksia.

Liikenne- ja viestintäministeriön arvion mukaan radion siirtovelvoitteen poistaminen ei merkittävästi heikentäisi vaaratiedottamista, sillä radio on vain yksi kanavista, jossa vaaratiedotteet välitetään.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja Huoltovarmuuskeskus suosittelevat, että kotitaloudet hankkivat paristolla toimivan radion varaparistoineen erilaisiin poikkeus- ja häiriötilanteisiin varautumiseksi.

Mediamonitori – LVM, TPK