Yle siirtyy pelkästään teräväpiirtolähetyksiin vuonna 2025

kirjoittanut

kategoriassa

Yleisradion hallintoneuvosto on päättänyt, että Yle siirtyy pelkästään teräväpiirtolaatuisiin lähetyksiin keväällä 2025. Muutos koskee sekä antenniverkossa tapahtuvia että kaapelilähetyksiä. Nykyisin teräväpiirto- eli HD-lähetysten rinnalla lähetetään peruslaatuisia eli SD-lähetyksiä. Ne päättyvät muutoksen tullessa voimaan.

Myös muut Suomen tv-toimijat ovat hyväksyneet aikataulun ja valmiita tekemään omat päätöksensä tv-kanaviensa jakelusta Ylen päätösten jälkeen. Koko tv-toimialan yhteinen tavoite on, että siirtymä voidaan tehdä yhdessä sovitussa aikataulussa.

–Tämä siirtymä on tapa varmistaa, että televisio säilyy Suomessa elinvoimaisena ja laadukkaana välittäjänä myös jatkossa. Suunnitelma on koko Suomen tv-toimialan yhteinen ja siinä on huomioitu pitkä siirtymäaika, jotta tarvittaviin muutoksiin jää kaikilla riittävästi aikaa, sanoo Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo.

Muutos edellyttää vastaanottimen uusimista, jos nykyisellä vastaanottimella ei jo pysty katselemaan HD-lähetyksiä. HD-kanavien vastaanottoon antenniverkossa tarvitaan DVB-T2 Antenna Ready HD -vastaanotin ja kaapeliverkossa Cable Ready HD -merkytty vastaanotin.

Arviolta 100 000–150 000 antenniverkon kotitaloutta joutuu hankkimaan uuden vastaanottimen. Ylen kaikki tv-kanavat ovat olleet saatavilla teräväpiirtomuodossa koko Suomessa jo vuoden 2020 kesästä lähtien. Tällä hetkellä ne näkyvät antenniverkon kanavapaikoilla 21, 22 ja 25.

Mediamonitori – Yle

Muualla Mediamonitorissa: TV:n kanavapaikat (antenniverkossa)