Radio Ykkönen: Tekijät muistelevat

kirjoittanut

kategoriassa

Osa 1: Urheilua, kulttuuria ja uutisia

Radio Ykkönen -logoRadio Ykkösen ohjelmantekijät kertovat tässä artikkelisarjassa muistojaan paikallisradioaseman eri vaiheista. Artikkelisarjan lopussa on linkkejä muun muassa Wikipediaan ja YouTubeen, joissa on lisätietoa Radio Ykkösestä. Artikkelisarjan tiedot perustuvat kirjoittajan tekemiin puhelin- ja sähköpostihaastatteluihin. Lisäksi mukana on poimintoja eri lähdeteoksista. Myös Radio Ykkösen kanssa yhteistyötä tehneiden paikallisradioiden tekijät kertovat muistelujaan.

Anssi Kukkonen:

Markus Similä soitti ja kysyi, josko Kukkosta kiinnostaisi tulla selostamaan jääkiekkoa ja tämä vastasi: ”No, totta helvetissä!” Ura Ettanissa alkoi Jokereiden ja HIFK:n kotiotteluilla Helsingin Jäähallissa. Myös vierasotteluja selostettiin. Viikonloppuihin Kukkonen teki studiossa yhteenvetoja sunnuntaisin, tiistaisin ja torstaisin tehdyistä selostuksista, joihin liittyen Stadin Säkki haastatteli häntä myös omassa ohjelmassaan. Myös Maria Valkama teki jääkiekkokoosteita.

Aluksi urheilulähetyksiä teki pieni 10-15 hengen nyrkkipaja, ja Kukkonen sanoikin ensimmäisen vuoden joulujuhlassa, että nyt puitteet ovat vielä näin pienet, mutta yleensä käy niin, että myöhemmin on tönimistä, kun on niin paljon porukkaa. Kukkonen teki radiotöitä freelancerina. Aluksi hänellä oli mukana Helsingin ulkopuolisissa selostuksissa tekniikasta huolehtinut insinööri, mutta myöhemmin selostajan mukana oli vain matkalaukun kokoinen selostuspakki. Tampere ja Turku olivat Helsingin ulkopuolella näitä paikkoja, joista käsin selostuksia hoidettiin.

Kukkonen selosti myös jalkapallossa HJK:n kotiotteluja. Ari Wiskari teki hienosti, kun hommasi Osuuspankin sponsoriksi, ja näin ollen OP:n mainos tuli selostusten lomassa. Wiskari itse haastatteli maalintekijöitä ja muuten pelin kulkuun vaikuttaneita henkilöitä. Yleisurheilukilpailuja ja Helsinki City Marathon olivat niin ikään Radio Ykkösen ohjelmistossa. Maratonia Kukkonen selosti kilpailijajoukon edellä ulkolähetysauton katolla istuen.

Kukkonen otti kerran päätoimittaja Markku Veijalaisen mukaan selostuskeikalle todistaakseen kuuntelijoilta tulleen väitteen vääräksi. Yleisö nimittäin väitti, että selostaessaan HIFK:n matsia Kukkonen oli HIFK:n puolella, ja kun hän oli Jokerien matseissa niin sama juttu heidän kanssaan. Tosiasiassa Kukkonen oli puolueeton.

Tulevaan seuraajansa J-P Jalon kanssakin Kukkonen teki yhteislähetyksiä Turussa ollessaan, kun Jalo teki samaan aikaan TPS-selostuksia Auran Aalloille.

Kukkosella on kaikkiaan erittäin positiivisia muistoja ajoistaan Radio Ykkösen palveluksessa. Urheiluselostuksissa ja niiden määrissä Ettan oli edelläkävijä, YLE tuli jälkijunassa.

Kari Tyni (Radio Jyväskylä):

Radio Ykkönen ja Radio Jyväslylä tekivät yhteistyötä jääkiekkoselostuksissa. Kari Tyni muistelee:

”Selostukset tehtiin tuolloin kahden radioaseman yhteislähetyksinä eli Radio Jyväskylän ja Radio Ykkösen yhteistyönä. Selostin tällä tavalla muun muassa Izvestija-turnauksen molemmille asemille (toimin tuolloin Radio Jyväskylän päätoimittajana). Silloin oli muistaakseni Ylellä joku lakko, minkä vuoksi Ylen kanavilta ei tullut Moskovan-turnauksesta mitään, joten tämähän oli lähes vallankumouksellista toimintaa.”

”Sitten teimme myös HIFK-JYP ja JYP-HIFK -pelejä yhteisselostuksena Anssi Kukkosen kanssa. Ideana oli, että kahden joukkueen selostajat tekevät yhteistyötä ja molempien radioiden kuuntelijat saavat koko paketin. Ajatus oli alun perin muistaakseni Veijalaisen ”Mapen”.”

”Täytyy muistaa, että liikenneministeriö valvoi tuolloin tarkkaan, ettei tapahdu ketjuuntumista, ja siksi maksimissaan vain kaksi asemaa sai tehdä yhteislähetystä, ja tätä lupaehtojen sallimaa oikeutta Radio Ykkönen ja Radio Jyväskylä käyttivät hyödykseen tässä kiekkoyhteistyössä.”

Tuija Wuori-Tabermann:

”Olen tosiaan työskennellyt Radio Ykkösessä vuosina 1985-1995 ja tehnyt lukuisia ohjelmia laidasta laitaan, sillä kymmeneen vuoteen mahtuu. Olin yksi ensimmäisistä työntekijöistä. Siirryin sinne MTV:stä, josta työkaverini Markku Veijalainen siirtyi Ykkösen toimitusjohtajaksi. Varsinainen toimenkuvani oli luoda kanavalle musiikkiprofiili, ja sen teinkin.”

”Alkavassa yrityksessä tehtiin ohjelmia innokkaasti ja sydämellä laidasta laitaan, en edes muista kaikkien toimittamieni ohjelmien nimiäkään. Pääasiassa ne olivat kuitenkin musiikilla kyllästettyjä otsikko-ohjelmia, kuten esimerkiksi Vuorenhuiput, jota toimitin monta vuotta. Tein myös erilaisia kulttuuriohjelmia sekä olin juontajana aamuohjelmissa ja jopa yöradiossa.”

”Tuotin myös livetaltiointeja blues-musiikkiin keskittyen erilaisista Helsingin kapakoista ja kesäisin pidettävästä Koffin puistokonsertista.”

”Kaikki toimittamani ohjelmat ovat joko Radiomuseossa tai sitten eivät. Osa ohjelmista oli suoria, joten niitä ei tietenkään ole missään. Itselläni ei ole kuin joitain c-kasetteja esimerkiksi ohjelmasarjasta, jossa keskityin suomalaisen iskelmämusiikin vaikuttajiin, kuten Toivo Kärkeen.”

Markus Similä:

”Olin alusta asti toimituspäällikkö ja päätoimittajan varamies. Kokosin uutistoimituksen, vein suhteillani aseman presidentinlinnaan, valtioneuvostoon ja järjestin oman selostuspaikan eduskunnan suuren salin parvekkeelle. Haastateltavinani olivat muiden muassa tasavallan presidentti, puolustusvoimien komentaja, eduskunnan puhemies ja vaikkapa kenraali Adolf Ehrnrooth useammankin kerran.”

”Radioimme presidentti Mauno Koiviston ensimmäisen lehdistötilaisuuden suorana. Kun Harri Holkerin hallitusta kummien kuvioiden jälkeen muodostettiin, lehtikuvaajat kuuntelivat Ykkösestä, mihin pitää mennä. Valtiovierailut hoidettiin aina suorina selostuksina. Ulkomaisia tapahtumia kommentoi Knud Möller. Urheilua selosti Anssi Kukkonen.”

”Viimeiset vuodet tein aamupäivään Päivän puheita, kontaktiohjelmaa, jota esimerkiksi Helsingin taksit aina kuuntelivat. Mainoksia kertyi niin paljon, että katkot venyivät liian pitkiksi. Parhaina aikoinaan Radio Ykkönen oli kuuntelualueellaan suositumpi kuin Radio Suomi.”