Radio Ykkönen – Radio Ettan: Historia

kirjoittanut

kategoriassa

Historia

1985

Radio Ettan -logo15.8. aloitti lähetykset pääasiassa pääkaupunkiseudulla taajuudella 91,1 MHz kuulunut radioasema Radio 1 , päätoimittajanaan Markku Veijalainen. Radio Ykkösen studio sijaitsi Helsingin Vallilassa osoitteessa Kumpulantie 7. Ykkönen oli yksi kolmesta ensimmäisestä paikallisradiosta Suomessa. Ensimmäisenä kappaleenaan se soitti Queen-biisin Radio Gaga.

Tämä valtakunnan suurimpien päivälehtien sponsoroima kanava suuntasi ohjelmansa heti selvästi keskiluokkaisemmalle yleisölle periaatteella ”jokaiselle jotakin”. Tuo vaikutti positiivisesti myös kuuntelijalukuihin.

Heti aloituksen jälkeen 19 000 pääkaupunkiseudun asukasta kuunteli Ykköstä, mikä oli toiseksi eniten heti Ylen Aikaisen jälkeen. Ettanin pitkäaikaisin radio-ohjelma, Jarmo ”Jay Jay” Leskisen toimittama ja tuottama Eurohits, jossa soitettiin uusimpia hittejä Euroopasta, lähti käyntiin. Ohjelma lähetettiin perjantaina ja sunnuntaina, ja se keräsi vuosien aikana monia kilpailuihin osallistuneita vakituisia kuuntelijoita, esimerkkeinä Nina Rautiainen, Jessica Korhonen, Rita Dahl ja Hasse Degerman .

1987

Yleisradion aloitettua Yöradion lähetykset alkoivat myös paikalliset toimijat, kuten Radio Ykkönen, perjantai-illasta lauantaiaamuun lähettää ohjelmaa, jota kustansivat ammattiautoilijat. Ettanissa keskusteltiin sivistyneesti seksistä, ostettiin, myytiin tai vaihdettiin lapsiperheiden kirpputorilla tavaroita ja järjesteltiin lapsille päivähoitopaikkoja. Nuorisolle kanava järjesti suosittuja limudiskoja. Kaisaniemessä järjestettiin konsertti, jossa esiintyi Mungo Jerry.

1988

Yleisradio suivaantui BBC:n uutislähetyksiin, jotka tulivat suosituiksi muun muassa Radio Ykkösen tarjoamien ohjelmien joukossa. London Calling jatkuikin ykkösellä pitkään, 1990- luvulle asti. Ohjelma olisi haluttu YLE:n taholta kieltää lupaehtojen ja jopa perustuslain vastaisena. Ongelma jätettiin kuitenkin lopulta kuivumaan.

Muiden paikallisradioiden kanssa kilpailussa Ykkönen oli heikoilla saavuttaen ainoastaan 15 %:n kuulijakunnan alueen väestöstä. Vielä saman vuoden aikana tehdyn mittauksen mukaan paikallisradiot olivat suositumpia kuin YLE:n kanavat. Arkisin paikallisilla toimijoilla oli kuunteluaikaa noin 135 minuuttia, kun YLE:n suosituimmalla kanavalla oli vain 108 minuuttia. Mainonta paikallisilla kasvoi 48.2 % vuoden aikana. Ykkönen ja muut isot paikallisradiot keräsivät noin puolet kaupallisten radioiden kokonaismyynnin tuloista.

26.-28.8. Ykkönen yllätti Tallinnassa järjestämällään Rocksummer-konsertilla, joka sai sadattuhannet kansalaiset ilmaisemaan kansallistunnettaan laululavalle Viron sinimustavalkoiset liput käsissään liehuen. Kahtena päivänä naapurimaasta tuli suoraa ohjelmaa 13 tunnin ajan. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun tällaista yhteistoimintaa järjestettiin veljeskansan kanssa Neuvostoliiton avoimemman politiikan ansiosta. Tiskijukka Jody hoiti kanavalla myös 24 tunnin Apartheid-politiikan vastaisen lähetyksen, jonka tuotolla (noin 40 000 mk) lähti 50 polkupyörää Namibiaan.

1989

Ettan laajentui radioasemista kaikkein näkyvimmin. Sen emoyhtiöön kuuluivat Oy Ettan Tv Production Ab ja äänimainostoimisto Mix Music Oy. Yrityksen pääpaino keskittyi edelleen paikallisradiotoimintaan.

Ykkösen toimitus vastasi Suomen Virallisen albumilistan kokoamisesta vuosina 1989-1993. Singlelistaa niin ikään toimitettiin suunnilleen samana aikana.

1990

Perinteenä aina 1990-luvun puoliväliin jatkunut Ykkösen järjestämä Kaivarin konsertti keräsi ennätysyleisön, 45 000 katsojaa 3.6.. Paikalla nähtiin esiintymässä Bob Geldof sekä kotimaisista ainakin Neljä Ruusua sekä Ilkka ja Ismo Alangon yhteisprojekti Pimpline & The Defenites. Tapahtuma lähetettiin suorana Ettanin lisäksi myös Kolmostelevisiossa.

Saman vuoden lokakuussa viitenä aamuna kuultiin suoria lähetyksiä Los Angelesista. Niissä pääkaupungin suosituin DJ Joke Linnamaa alias Stadin Säkki marssitti eetteriin aikamoisen joukon sekä suomalaisia että amerikkalaisia vaikuttajia.

1991

Kaivariin kerääntyi jälleen 40 000 katsojaa, vaikkakin koleassa säässä, tällä kertaa kuuntelemaan Tomas Lediniä ja muuten pääosin kotimaista artistijoukkoa. Tällä kertaa ulkomaanvierailu tehtiin Berliiniin. 13.-17.5. välisenä aikana paikallisen radioaseman studiosta lähetettiin ohjelmaa Suomeen. Suomalaisena toimittajana paikalla oli uutispäällikkö Matts Dumell. Ohjelmissa käsiteltiin Saksojen yhdistymistä ja sen toteutumista käytännössä.

1992

Radio Ykkönen jäi Radio Cityn jälkeen kakkoseksi kuuntelijamäärissä. Ykkönen tavoitti 398 000 kuuntelijallaa marraskuun 1991 ja maaliskuun 1992 välille sijoittuvalla jaksolla.

1993

Taloustutkimus Oy:n tammikuussa 1993 tekemän tutkimuksen mukaan Ykköstä kuunteli 52 % pääkaupunkiseudun asukkaista kohderyhmänään 25-49-vuotiaat kuulijat. The Beach Boys, jolta oli edellisvuonna julkaistu comeback-albumi Summer In Paradise, esiintyi Kaivarin konsertissa Neon 2 ja Mikko Kuustonen lämmittelijöinään.

Ettan järjesti jo toisen kerran Helsinki Water Festivalin rock-konsertin rinnalle. Tässä Helsingin Juhlaviikkoihin kuuluneessa tapahtumassa, joka alkoi Taiteiden yönä 26.8., ohjelmasta vastasi pianisti Robert Wells taustatukenaan Pietarin sinfoniaorkesteri. He esittivät rockia klassisella tyylillä. Lisäksi mukana oli ilotulitusta ja kilpailuja.

1994

Ettan haki yhdessä Santa Claus Finland International Oy:n ja Muumimaailma Oy:n kanssa valtakunnallista radiolupaa, mutta epäonnistui kuten muutkin lupaa tavoitelleet hakijat.

1995

Markku Veijalaisen ja Sanna Saarijärven juontama Puhdas elämä lapselle -konsertti lähetettiin Stadikalta maanantaina 21.8. Järjestäjinä olivat Lastenklinikan kummit ja Keuhkovammaliitto. Yhteistyökumppanina toimi Radio Ykkönen. Tapahtuma myös televisioitiin. Huippuartistit, kuten Katri Helena, Aki Sirkesalo ja Kaija Koo monen muun lisäksi hoitivat laulupuolen.

Kymmenenvuotias Ettan oli kuitenkin vaikeuksissa. Ohjelmatoiminnan uudelleenjärjestely heinäkuussa merkitsi potkuja viidelle toimittajalle, joista yksi oli päätoimittaja Veijalainen. Hänen tilalleen nimitettiin Pirjo Kauppinen. Hän lupasi kuuntelijoille elokuun lopusta entistä energisemmän ja linjakkaamman kanavan. Pitkistä puhelähetyksistä siirryttiin pitkiin suoriin lähetyksiin, ja painopiste siirtyi juontajapersoonien ylläpitämään jatkuvaan musiikkitarjontaan, kuten oli kilpailijoillakin tilanne.

Vuonna 1995 luin Hesarista aseman lopettavan toimintansa ajauduttuaan konkurssiin maksamattomien Gramex-maksujen takia. Vähän ennen oli Ville Visuria haastateltu samassa lehdessä, ja hän vakuutti, että ”kyllä tästä vielä noustaan”. Aiemminkin hän oli radiossa todennut, että moni yritys on kaatunut, mutta Ykkönen on pitkään pysynyt pystyssä. Kauppinenkin sanoi haastattelussa tykänneensä radiotyöstä.

Viimeisenä kappaleena soi radioasemalla Queenin biisi Radio Gaga. Kuuntelijat itkivat valtoimenaan suorassa radiolähetyksessä.

Lainaukset: Mitä, missä, milloin -vuosikirjat (Otava)

 

Radio Ykköstä käsittelevä historiikki julkaistaan Mediamonitorin Teemat-osiossa.