Yksityisille radioille julkinen äänitearkisto?

kirjoittanut

kategoriassa

Internet luo FM-radiolle luonnollisen jatkeen mahdollistaen radioaseman kuuntelun siellä, minne FM-aallot eivät kanna. Tänä päivänä lähes jokaisella kotimaisella radiokanavalla on oma Internetissä välitettävä lähetys, jonka sisältö on tismalleen samaa kuin FM-aalloilla. Vaan onko asia pakko toteuttaa perinteisellä tavalla? Perinteisen tavan rinnalle voisi tuoda muitakin vaihtoehtoja ottaen Internetin tarjoamista mahdollisuuksista kaikki hyöty irti.

Hyvänä esimerkkinä perinteisen ula-lähetteen suoran Internet-lähetyksen lisäpalvelusta on Järviradion tapa hyödyntää netin luomia mahdollisuuksia tarjoamalla kotisivuillaan kuunneltavaksi yksittäisiä kanavalla lähetettyjä juttuja jälkikäteen. Ideaa voisi jalostaa vielä pidemmälle ja tuoda nuo jälkikäteen kuunneltavana olevat jutut ihmisten kuultavaksi yhden, keskitetysti hallitun portaalin kautta.

Portaaliin voisi tarjota kuultavaksi esimerkiksi eri asemien tekemiä valtuustokokouksien radiointeja ja kanavat voisivat kaivella arkistojaan tuoden esille pieniä paloja kulttuuri- ja radiohistoriaa päästämällä ihmiset kuulemaan, mitä eri puolilla Suomea on tapahtunut esimerkiksi silloin, kun asema on aloittanut toimintansa tai silloin, kun aseman kotikunta täytti viimeksi pyöreitä vuosia. Tällä tavoin kuulijat päästettäisiin käsiksi sekä seuraamaan suomalaisten paikallisradioiden kehityksen kaarta, että tarjottaisiin mielenkiintoisia faktoja ja näkemyksiä menneistä ajoista sukeltamalla suoraan kyseisen aikakauden keskipisteeseen radio-ohjelmien keinoin.

Taisto Laiho

Yleisradion ulkopuolisten radioiden tulisi perustaa arkistopalvelu, joka toisi kansalaisten kuunneltavaksi radioiden vanhoja ohjelmia. Kuvassa toimittaja Taisto Laiho Radio Robin Hoodin studiossa (Kuva: Tero Toivonen).

Sisällön koostuessa vain radioiden arkistojen kätköistä ja jo lähetettyjen juttujen tarjoamasta aineistoista palveluun ei varsinaisesti tarvitsisi luoda omaa sisältöä, vaan sisältöä tuotettaisiin ikään kuin automaattisesti radion tekemien tallenteiden muodossa. Projektilla palveltaisiin valtakunnallisesti koko Suomen väestöä yhden mediaportaalin voimin ja jokaiselle kuulijalle löytyisi varmasti mielekästä sisältöä eritoten paikallishistoriaan suoraan liittyvien asioiden ja tapahtumien äänitallenteiden myötä. Portaali tarjoaisi pääsyn esimerkiksi kotikunnan kehittymisen eri vaiheille vuosien varrella ja erilaisten historiallisten kulttuuritapahtumien keskipisteeseen.

Edellisessä kappaleessa kuvailemani ohjelma-arkiston toteutusta ei voitaisi antaa yhdenkään radion tehtäväksi, vaan se olisi kaupallisia radioita edustavan RadioMedian ja kanavien yhteinen tehtävä. Allekirjoittanut ainakin ilahtuisi, jos Suomeen saataisiin palvelu, jonka kautta kansalainen voisi etsiä kuunneltavaksi oman asuin- tai kotikuntansa tarinoita ja näkemyksiä vuosien takaa. Samalla eri asemien analogiset äänitearkistot siirtyisivät digitaaliseen muotoon ja näin ollen taattaisiin niiden säilyminen myös tuleville sukupolville.