Hätäviestijärjestelmä testiin torstaina

kirjoittanut

kategoriassa

LVM-logoEU:n laajuisena 112-päivänä torstaina 11. helmikuuta varmistetaan jälleen hätätiedotteiden välitysjärjestelmän toimivuus niin radiossa kuin televisiossakin. Vuosittaisessa laajassa testissä ovat mukana radiossa YLE:n ja kaupalliset kanavat sekä televisiossa YLE:n, MTV:n ja Nelosen kanavat. Viranomaiset korostavat, ettei kokeiluun liittyvissä kysymyksissä pidä soittaa hätänumeroon.

Hätäviestijärjestelmän kokeilu käynnistyy kello 11:20, jolloin radiokanavien omat lähetykset keskeytyvät ja ne alkavat välittää Radio Suomen ohjelmaa. Kytkentävaiheessa radiosta kuullaan musiikki- ja puhenauhoitetta, joka kertoo kokeilusta. Tämän jälkeen luetaan kokeilusanoma suorana. Sanoman jälkeen purkuvaiheessa kuullaan hetken ajan musiikkinauhoitetta ennen kuin radiokanavien omat lähetykset pääsevät jatkumaan.

Televisiossa nähdään kokeilusta kertova teksti kuvaruudun yläosassa ja normaalin äänen päällä kuullaan hätätiedotteiden piippaustunnus. Kokeiluteksti näkyy ruudussa ensin puoli minuuttia, jota seuraa kolmen minuutin tauko. Tauon jälkeen tekstiä näytetään vielä uudestaan puolen minuutin ajan.

Liikenne- ja viestintäministeriö vastaa Suomessa käytössä olevan hätätiedotteiden välitysjärjestelmän toimivuudesta. Hätätiedote voidaan antaa tilanteessa, jossa ihmisten henkeen, terveyteen tai omaisuuteen kohdistuva vaara arvioidaan välittömäksi tai sellaisen uhan torjumiseksi, joka saattaa aiheuttaa toteutuessaan huomattavan omaisuus- ja ympäristövahingon.

Tällaisia tilanteita saattavat aiheuttaa esimerkiksi vakava vaarallisiin aineisiin liittyvä onnettomuus, lähestyvä poikkeuksellisen voimakas myrsky tai muu nopeasti kehittyvä vaarallinen sääilmiö. Vastaavia häiriötilanteita ovat myös erilaiset sähkön-, lämmön- ja veden jakelukatkokset sekä liikenneruuhkat.

Mediamonitori – LVM