SM-liigan tv-oikeuksissa epäselvyyksiä

kirjoittanut

kategoriassa

URHOtv-logoJääkiekon SM-liigan televisiointioikeudet siirtyivät äskettäin Canal+:n taustayhtiö C More Groupilta Parsifal Sportille, joka on perustamassa Suomeen uutta maksullista URHOtv-urheilukanavaa. Yleisradion mukaan oikeuskauppaan liittyy kuitenkin epäselvyyksiä, koska lähetysoikeuksista ei käyty todellista tarjouskilpailua. URHOtv:n lisäksi Viasat olisi ollut kiinnostunut oikeuksista, mutta C More ei ollut halukas edes neuvottelemaan asiasta.

– Emme missään vaiheessa päässeet neuvotteluyhteyteen tai antamaan kunnollista tarjousta. Lopulta meille ilmoitettiin, että sopiva ehdokas oli jo löytynyt. Asiasta käytiin keskustelua myös kilpailuviraston kanssa. Meidän mielestämme on outoa, että näin merkittävää urheiluoikeutta ei alilisensioida avoimesti. Olimme kuvitelleet, että C More olisi edes halunnut kuulla paljonko olisimme olleet valmiita maksamaan SM-liigan maksu-tv:n oikeuksista, kommentoi Viasatin maajohtaja Petri Mannonen Yleisradiolle.

Vastuu kaupasta jää kilpailuviraston harteille. URHOtv on täyttänyt paperilla oikeuskaupalle asetetut ehdot, vaikka taustakuviot eivät olekaan selvillä. Kilpailuviraston mukaan oikeuksien myyjä voi käyttää itsemääräämisoikeuttaan, kunhan oikeudet myydään riippumattomalle potentiaaliselle kilpailijalle.

Canal+ maksaa SM-liigalle noin 12 miljoonaa euroa kaudessa kevääseen 2013 asti. Julkisuuteen ei ole kerrottu, kuinka paljon URHOtv maksaa oikeuksista Canal+:lle. Kilpailuvirasto päätti viime marraskuussa, että Canal+:n taustayhtiö C More Groupin on luovuttava jääkiekon SM-liigan lähetysoikeuksista mediakonserni Bonnierin hankittua määräysvallan yhtiössä. Bonnier-konserniin kuuluu myös MTV3:a, Subia ja useita maksullisia televisiokanavia pyörittävä MTV Oy.

Syksyllä aloittava URHOtv on solminut alustavan yhteistyösopimuksen PlusTV:n kanssa ohjelmiensa välittämisestä maanpäällisessä televisioverkossa. Kanava on hakenut toimilupaa E-kanavanippuun, mutta Valtioneuvosto ei ole vielä päättänyt ohjelmistolupien saajia. Lisäksi URHOtv:n suunnitelmissa on näkyä muiden maksu-tv- ja kaapelioperaattoreiden verkoissa.

Mediamonitori – YLE